Εκδηλώσεις

11
Σεπ
2023

SciArt Exchange

11-09-2023 11:00 am - 24-09-2023 11:00 pm
SciArt Exchange

H SciArt Exchange, θέλει να αλλάξει τον κόσμο φέρνοντας την επιστήμη και την τεχνολογία μαζί με την τέχνη, για να αιχμαλωτίσει τα μυαλά και τις καρδιές, να εμπλακεί όλη η κοινωνία στο μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος και να προωθήσει την επιστημονική καινοτομία και τη συνεργασία.

11
Σεπ
2023

70 Χρόνια μικρός Ήρωας

11-09-2023 11:00 am - 24-09-2023 11:00 pm
70 Χρόνια μικρός Ήρωας

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την πρώ-τη κυκλοφορία του «Μικρού Ήρωα» (24/2/1953 – 24/2/2023), οι εκδόσεις Μικρός Ήρως παρουσιάζουν μια μοναδική έκθεση, με 45 διακεκριμένους Έλληνες εικονογράφοους, οι οποίοι αφιερώνουν τις δημιουργίες τους στο αγαπημένο λαϊκό ανάγνωσμα.

11
Σεπ
2023

Open Spaces

11-09-2023 11:00 am - 24-09-2023 11:00 pm
Open Spaces

Το Εργαστήριο Πολυμέσων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας σε συνεργασία με τον Κόμβο ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ παρουσιάζουν την έκθεση «Open Spaces» με τη συμμετοχή 10 φοιτητριών και φοιτητών της ΑΣΚΤ, μια έκθεση ενταγμένη στο Φεστιβάλ Chaniartoon με θέμα «Διάστημα». Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές δημιουργούν έργα με τα οποία συνθέτουν νέους δυνητικούς χώρους, ανοιχτούς στην παρέμβαση και την ερμηνεία και διαμορφώνουν «Open Spaces» συνύπαρξης και κοινής δράσης.


Επιμέλεια: Ταξιάρχης Διαμαντόπουλος, Σταυρούλα Ζώη, Γιάννης Κουκουλάς


Συμμετέχουν οι φοιτητές: Νίκος Αθανασάκης, Διώνη Διώχνου, Λευτέρης Κοντοπόδης, Κατερίνα Κορρέ, Δημήτρης Μανταδάκης, Τριανταφυλλιά Ντουρούπη, Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, Άρτεμις Σαρτζετάκη, Γιάννης Σταματίου, Γιώργος Τσιάκος

11
Σεπ
2023

Luciano Gatto - Πάνω από 60 χρόνια ιταλικού χιουμοριστικού κόμικς

11-09-2023 11:00 am - 24-09-2023 11:00 pm
Luciano Gatto - Πάνω από 60 χρόνια ιταλικού χιουμοριστικού κόμικς

Από τις 11 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Chaniartoon στα Χανιά διηγείται σε μία έκθεση την καριέρα ενός εκ των σημαντικότερων δημιουργών ιταλικού χιουμοριστικού κόμικς, συγκεκριμένα με τους χαρακτήρες της Disney: του Luciano Gatto. Στην έκθεση θα δείτε πρωτότυπες σελίδες και εικονογραφήσεις, οι οποίες προέρχονται από διάφορες περιόδους της μακράς καριέρας του.


Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 18:00, παρουσία του μεγάλου Ιταλού καλλιτέχνη, Luciano Gatto, καθώς και του μαθητή του και σχεδιαστή κόμικς της Disney, Valerio Held.

Ο Luciano Gatto γεννήθηκε στη Βενετία στις 21 Μαΐου του 1934. Το 1955 ένας γείτονας, ο οποίος γνώριζε το πάθος του για το σχέδιο και τους χαρακτήρες του Disney, τον ειδοποίησε πως ένας άλλος Βενετός, κάποιος Romano Scarpa, ξεκίνησε να σχεδιάζει ιστορίες για το «Topolino», το εβδομαδιαίο περιοδικό αντίστοιχο του ελληνικού «Μίκυ Μάους». Η είδηση ενθουσιάζει τον Gatto, ο οποίος ξεκινάει να αντιγράφει τους χαρακτήρες Disney, για να δείξει αργότερα στον Romano Scarpa τα αποτελέσματα της δουλειάς του, λαμβάνοντας στη συνέχεια χρήσιμες συμβουλές, κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν την ευαίσθητη φάση του μελανώματος, για την οποία ο Scarpa είχε ανάγκη από συνεργάτες.


Ξεκίνησε να εξασκείται, ώστε σύντομα να αναλάβει χρέη βασικού βοηθού του μεγάλου σχεδιαστή, περνώντας μελάνι σε διάσημες ιστορίες του όπως «Το Νύχι Της Κάλι» και «Ο Μύθος Του Ιπτάμενου Σκωτσέζου». Ο Gatto συνέχισε να εξασκείται αυτοδίδακτος μέχρι το 1956, όταν κατάφερε να πουλήσει στις Εκδόσεις Il Ponte, υπό τη διεύθυνση του Renato Bianconi, τρεις σύντομες ιστορίες με χαρακτήρες δικής του επινόησης. Μετά από μερικούς μήνες ο Gatto δέχτηκε ένα σενάριο για να εικονογραφήσει μία ιστορία 12 σελίδων με τον μικρό ορεσίβιο Raviolo Kid.


Για τέσσερα χρόνια ο Gatto σχεδιάζει επίσης ιστορίες με τους Geppo και Nonna Abelards και επινοεί τον μικρό άνθρωπο των σπηλαίων Pietrino, σχεδιάζοντας συνολικά πενήντα ιστορίες. Ο Gatto όμως θέλει να σχεδιάσει τους ήρωες του Disney. Τελικά, τον Μάρτιο του 1958 καλείται στην αίθουσα σύνταξης του διευθυντή Mario Gentilini, ο οποίος του αναθέτει την πρώτη ιστορία Disney «Paperino e il ciliego rabdomante» (αδημοσίευτη στην Ελλάδα), ξεκινώντας μία συνεργασία που συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας.


Τα πρώτα έτη της δεκαετίας του ‘60 συνεργάστηκε με το περιοδικό «Il Monello» σχεδιάζοντας επτά επεισόδια του Sempronio, του Felicino και του Arcibaldo, αντικαθιστώντας τον Gino Gavioli και με τον εκδότη Fasani, ενώ την δεκαετία του ’70 και του ’80 φιλοτέχνησε περισσότερες από εκατό ιστορίες για την γερμανική αγορά με τα δύο δίδυμα αλεπουδάκια Fix και Foxi. Την δεκαετία του ’90, αντίθετα, σχεδίασε πολλές ιστορίες του Topo Gigio και του Prezzemolo.


Η έκθεση «Luciano Gatto – Πάνω από 60 χρόνια ιταλικού χιουμοριστικού κόμικς» διανύει μία αξιοθαύμαστη καριέρα κατά την οποία ο μεγάλος Ιταλός κομίστας σχεδίασε εκατοντάδες ιστοριών. Η εκθεσιακή διαδρομή, την οποία επιμελήθηκε απευθείας ο δημιουργός, ξεκινάει από τις απαρχές της καριέρας του, με τη βοήθεια μίας σύντομης βιογραφίας και ενός χρονολογίου με αναφορές στις συνεργασίες του εκτός της Disney, αλλά και την περίοδο της μαθητείας του στο πλάι του μεγάλου μαέστρου των κόμικς, Romano Scarpa, με την αντιγραφή τριών σελίδων από την ιστορία «Το Νύχτι Της Κάλι»

(1958), ένα αριστούργημα του Scarpa, με τον οποίο ο Gatto είχε συνεργαστεί ως μελανωτής.
Επιθυμώντας κατά τη μεταφορά της έκθεσης στην Ελλάδα να εστιάσει στον κόσμο της Disney, δεδομένου πως στην χώρα μας έγινε γνωστός κυρίως από τις ιστορίες που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως το «Μίκυ Μάους», το «Μεγάλο Μίκυ», το «Αλμανάκο», το «Ντόναλντ», τα «Κλασικά» και άλλα, κυριαρχούν οι εικονογραφήσεις που υλοποίησε με μελάνι και με τέμπερες, κατά βάση εμπνευσμένες από τις πιο αγαπημένες ιστορίες με τον Μίκυ Μάους και τον Ντόναλντ Ντακ.


Επιμέλεια μεταφοράς: Γιάννης Ιατρού

11
Σεπ
2023

Θύελλα - Βασιλεύουσσα

11-09-2023 11:00 am - 24-09-2023 11:00 pm
Θύελλα - Βασιλεύουσσα

Στο μακρινό 10.020 Μ.Χ., η Γη προσπαθεί να συνέλθει από τον πόλεμο της εικονομαχίας. Η νέα διοίκηση της αυτοκρατειρας Θεοδώρας όμως και των βρυκολάκων της, βυθίζει το κράτος στη διαφθορά και τον λαό στην ανέχεια.Η καπετάνισσα Θύελλα και το πλήρωμά της, εξόριστοι δια βίου, αποφασίζουν να επέμβουν για να αποκαταστήσουν την ελευθερία.

11
Σεπ
2023

Έκθεση Space

11-09-2023 11:00 am - 24-09-2023 11:00 pm
Έκθεση Space

Κατερίνα Σιβύλλα Αγναντή
Σάββας Αμπαντζίδης
Νεκτάριος Βάλβης
Θεοδωσία Βασιλείου
Silvia Bessero
Δανιήλ Γουδέλης
Αlessia Gilli
Σταύρος Δάμος
Χρήστος Δημητρίου
Κώστας Δρακούλης
Κώστας Ζυγούρης
Σουλτάνα Ηλωρίδου
Μάριος Ιωαννίδης
Νίκος Καμπασελέ
Χρήστος Καρακίτσος
Ευάγγελος Καραταράκης
Στέλλα Κατέβα
Έλλη Κικίδη
Αλέξης Κιτσονίδης
Μαρία Κλάδη
Ευαγγελία Κρεατσούλα
Θοδωρής Κωστής
LoudmouseCrew
Παναγιώτης Λιάκος
Ιάσωνας Μπολιεράκης
Κατερίνα Μποτίνη
Ντίνος Ξύγκας
Καλλιόπη Παπαδάκη
Ιωάννα Πολίτη
Τζοάννα Πουπάκη
Inis Sorfe
Μαρία Θωμαΐς Σισμανίδη
Ηλίας Ταμπακέας
Νίκος Τσικούρας
Μιχάλης Τζωρτζάτος
Ροζάνα Χαζάπη
Χρύσα Χαρτσά

11
Σεπ
2023

Francesca Ghermandi

11-09-2023 11:00 am - 24-09-2023 11:00 pm
Francesca Ghermandi

Η Francesca Ghermandi γεννήθηκε στη Μπολόνια το 1964. Οι κωμικές ιστορίες και οι εικονογραφήσεις της έχουν δημοσιευτεί σε ιταλικά και ξένα περιοδικά από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα όπως: «Frigidaire», «Echo des Savanes», «Linus», «Zero Zero», «Il Manifesto» , «La Repubblica», «Internazionale» κ.α.. Έχει βραβευθεί ως η καλύτερη συγγραφέας στο Lucca Comics Festival, ενώ έχει δημιουργήσει πολλά κόμικς όπως τα Pasticca, Einaudi, The Wipeout, Fantagraphics Books, Hiawata Pete, Grenuord, Swamp Chronicles,
Coconino Press.

11
Σεπ
2023

«Βαριά Κληρονομιά» ή Παραλλαγές και Φούγκα πάνω σε ένα Ποίημα του Γ. Σεφέρη, του Περικλή Κουλιφέτη

11-09-2023 11:00 am - 24-09-2023 11:00 pm
«Βαριά Κληρονομιά» ή Παραλλαγές και Φούγκα πάνω σε ένα Ποίημα του Γ. Σεφέρη, του Περικλή Κουλιφέτη

Τι θα συνέβαινε όμως αν, προκειμένου να πετύχουμε αφηγηματική και εικαστική πρωτοτυπία, πειράζαμε τους παγιωμένους κανόνες της μαζικής αυτής τυπογραφίας, τον νόμο των αντίτυπων-κλώνων; Αυτό το πείραμα είναι που πραγματεύεται η παρούσα έκθεση: 7 διαφορετικά αντίτυπα μιας ίδιας ιστορίας με κοινό σενάριο και σχέδιο αλλά διαφορετικά χρώματα, γραμματοσειρά, μέγεθος σελίδας, σκηνοθεσία, όλα ώστε κάθε αντίτυπο να είναι μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας και μια διαφορετική αναγνωστική εμπειρία για τον αναγνώστη.

11
Σεπ
2023

International Short Animation films (μέρος 1ο)

11-09-2023 5:00 pm -7:00 pm
International Short Animation films (μέρος 1ο)

Μικρού μήκους ταινίες animation από όλο τον κόσμο

11
Σεπ
2023

International Student Short Animation films (μέρος 1ο)

11-09-2023 7:00 pm -11:00 pm
International Student Short Animation films (μέρος 1ο)

Μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες animation από όλο τον κόσμο

12
Σεπ
2023

International Short Animation films (μέρος 2ο)

12-09-2023 5:00 pm -9:00 pm
International Short Animation films (μέρος 2ο)

Μικρού μήκους ταινίες animation από όλο τον κόσμο

12
Σεπ
2023

Διαστημικά Παράσιτα: Μια Αποστολή Εμπιστοσύνης & Εξαπάτηση

Διαστημικά Παράσιτα: Μια Αποστολή Εμπιστοσύνης & Εξαπάτηση

Ανάμεσα στην απέραντη έκταση του διαστήματος βρίσκεται ο Διαστημικός Σταθμός Omega X4, ένας φάρος ανθρώπινης εφευρετικότητας και κέντρο διαστημικής εξερεύνησης. Όμως, μια εξωγήινη απειλή γδέρνει στα σκοτάδια τους μεταλλικούς τοίχους του σταθμού. Σε αυτό το συναρπαστικό παιχνίδι κρυφών ρόλων (social deduction game), οι παίκτες βρίσκονται ως μέλη του πληρώματος του διαστημικού σταθμού, όπου κάποιοι έχουν μολυνθεί από εξωγήινα παράσιτα με άγνωστα σχέδια. Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται, οι παίκτες αναλαμβάνουν ζωτικές αποστολές σε όλο το σταθμό σταθμό. Σχηματίζουν εύθραυστες συμμαχίες και προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιοι από αυτούς έχουν υποκύψει στην απειλή των παρασίτων

Εντός του χώρου της Σαμπιονάρα, το παιχνίδι παίρνει μια πραγματικά διαστημική διάσταση, χρησιμοποιώντας μια οθόνη 270 μοιρών που περιβάλλει τους παίκτες, ενισχύοντας το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης και την αίσθηση του ρεαλισμού. Καθώς πλοηγούνται στις αποστολές και τις συμμαχίες, οι συμμετέχοντες βρίσκονται μπροστά σε πανοραμικές εικόνες του διαστημικού σταθμού και της απέραντης έκτασης του διαστήματος, εντείνοντας την εμπειρία. Συμμετάσχετε στο παιχνίδι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Chaniartoon 7, εξερευνήστε τον Διαστημικό Σταθμό Omega X4, και προσπαθήστε να διακρίνετε τους φίλους από τους εχθρούς πριν τελειώσει ο χρόνος.

Συντονιστής: Πολυνίκης Παπούλιας
Οργάνωση: CretanQuest

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

12
Σεπ
2023

Short Animation films «Visible and Invisible Mysteries»

Short Animation films «Visible and Invisible Mysteries»

Μικρού μήκους ταινίες animation από όλο τον κόσμο: «Ορατά και αόρατα μυστήρια»

13
Σεπ
2023

Δικτύωση Νέων Καλλιτεχνών των Χανίων

13-09-2023 6:00 pm -8:00 pm
Δικτύωση Νέων Καλλιτεχνών των Χανίων

Καλούμε τους νέους καλλιτέχνες των Χανίων, ηλικίας 18-35 ετών, σε μια συνάντηση με σκοπό την δικτύωση και την υποστήριξή τους σε επίπεδο πόλης, σε μια συνεργασία του Chaniartoon με το CYC. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα επιδιωχθούν τέσσερις βασικοί στόχοι για τις ομάδες και τις ατομικότητες των νέων καλλιτεχνών:

 • Χαρτογράφηση και παρουσίαση των ομάδων και ατομικοτήτων της καλλιτεχνικής σκηνής των Χανίων.
 • Καταγραφή των στόχων, αναγκών και θεμάτων που αφορούν τους καλλιτέχνες.
 • Δημιουργία ενός δικτύου για τους νέους καλλιτέχνες των Χανίων, προσφέροντας μια πλατφόρμα επικοινωνίας και προβολής.
 • Εξερεύνηση τρόπων υποστήριξης, χρηματοδοτικών ευκαιριών και πιθανών συνεργασιών.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους.

Η δράση οργανώνεται από το Chaniartoon σε συνεργασία με τον οργανισμό Chania Youth Call.

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

13
Σεπ
2023

Βρίσκοντας τον υπερήρωα μέσα σου

13-09-2023 8:00 pm -9:00 pm
Βρίσκοντας τον υπερήρωα μέσα σου

Dr Jancy McPhee, Neuroscientist, Space Life Scientist and Executive Director, SciArt Exchange

Η νευροεπιστήμονας, επιστήμονας της διαστημικής ζωής και επικοινωνιολόγος της επιστήμης Δρ. Jancy McPhee θα συζητήσει πώς η τέχνη βοηθά την εξερεύνηση του διαστήματος, την επιστήμη και την τεχνολογία και πώς η διεύρυνση της εμπειρίας μας μπορεί να μας μεταμορφώσει στους υπερήρωες εαυτούς μας! Μετά την ομιλία, θα απαντήσει με χαρά σε ερωτήσεις σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος, την επιστήμη της δημιουργικότητας και την εφαρμογή του STEAM (επιστήμη-τεχνολογία-μηχανική-τέχνη-μαθηματικά).

 

*Ο Αστροναύτης Stanley G. Love της NASA και η Dr Jancy McPhee της SciArt Exchange είναι επίσημοι προσκεκλημένοι του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο ενίσχυσης διεθνών συνεργασιών με διακεκριμένους φορείς

13
Σεπ
2023

Η διαστημική τεχνολογία στις ταινίες Anime: Φαντασία, ρεαλισμός και οτιδήποτε ανάμεσά τους

13-09-2023 9:00 pm -10:00 pm
Η διαστημική τεχνολογία στις ταινίες Anime: Φαντασία, ρεαλισμός και οτιδήποτε ανάμεσά τους

Astronaut Stanley G. Love, Ph.D.
Deputy Chief of the NASA Astronaut Office’s Rapid Prototyping Laboratory

Το διάστημα αποτελεί δημοφιλή έμπνευση για πολλές μορφές τέχνης. Σε αυτήν την παρουσίαση ο πλανητολόγος, αστροναύτης της NASA και μεγάλος θαυμαστής των ταινιών anime, Δρ. Stanley G. Love ερευνά τα anime με θέμα το διάστημα, τόσο τα διάσημα όσο και μη γνωστά, με ιδιαίτερη εστίαση στην ακρίβεια με την οποία (ή όχι!) αντιμετωπίζουν το θέμα τους. Μετά την παρουσίαση, ο Dr. Love θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την επιστήμη του διαστήματος και τα anime.

*Ο Αστροναύτης Stanley G. Love της NASA και η Dr Jancy McPhee της SciArt Exchange είναι επίσημοι προσκεκλημένοι του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο ενίσχυσης διεθνών συνεργασιών με διακεκριμένους φορείς

14
Σεπ
2023

International Short Animation films (μέρος 3ο)

14-09-2023 5:00 pm -9:30 pm
International Short Animation films (μέρος 3ο)

Μικρού μήκους ταινίες animation από όλο τον κόσμο

14
Σεπ
2023

Διαστημική Σαρκοφάγος: Συνειδητοποιώντας τον θανατο στο κενό του διαστήματος

Διαστημική Σαρκοφάγος: Συνειδητοποιώντας τον θανατο στο κενό του διαστήματος

Η "Διαστημική Σαρκοφάγος" είναι ένα παιχνίδι που εξερευνά τον θάνατο στο κενό του διαστήματος. Οι χαρακτήρες είναι παγιδευμένοι σε ένα ακυβέρνητο διαστημόπλοιο λόγω ενός σφάλματος συστήματος και σταδιακά συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει ελπίδα να επιζήσουν· το σκάφος θα γίνει η σαρκοφάγος τους. Σε αυτό το παιχνίδι, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Η "Διαστημική Σαρκοφάγος" δεν περιστρέφεται γύρω από κάποια σύγκρουση ή την επίλυση προβλημάτων, αλλά αλλά γύρω από την τεταμένη ατμόσφαιρα μέσα στο διαστημόπλοιο, καθώς οι χαρακτήρες υποτάσσονται στο πεπρωμένο τους.

Είδος: Σύγχρονη τραγωδία
Προειδοποίηση/ trigger: Θάνατος συγγενών, επιθανάτιες εμπειρίες, συναισθηματικοί χωρισμοί
Γλώσσα του παιχνιδιού: Ελληνικά (μπορείτε να συμμετάσχετε στο παιχνίδι ακόμη και αν δεν γνωρίζετε ελληνικά, αλλά η κύρια γλώσσα θα είναι η ελληνική)
Σχεδιαστές: Kaia Aardal, Jone Aareskjold και Martin Nielsen του αρχικού παιχνιδιού "Sarcophagus"
Προσαρμογή και καθοδήγηση: Πολυνίκης Παπούλιας
Οργάνωση: CretanQuest

Nordic LARPs:Τα Nordic LARPs αναφέρονται σε ένα είδος live action role-playing (LARP) παιχνιδιών που έχουν τις ρίζες τους στα κράτη της Βόρειας Ευρώπης. Είναι γνωστά για την εμβάθυνση στον ρόλο και την επικέντρωση στην εσωτερική εμπειρία των χαρακτήρων. Τα παιχνίδια αυτά έχουν συχνά δυνατά θέματα και ασχολούνται με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Ο στόχος είναι η εμπειρία, η κατανόηση και η εμπάθεια των συμμετεχόντων.

Ενημέρωση:Αν δεν έχετε ποτέ συμμετάσχει σε ένα LARP πριν, μην ανησυχείτε. Καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση δεν απαιτείται. Ωστόσο, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να αναδείξει ισχυρά συναισθήματα και ζητήματα. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις με σεβασμό και ανοιχτό πνεύμα. Ο σεβασμός για τους συμπαίκτες σας και η δέσμευση για ασφαλές περιβάλλον είναι απαραίτητοι για την ομαλή έκβαση της εκδήλωσης. Ο συντονισμός θα γίνει στην ελληνική γλώσσα.

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

15
Σεπ
2023

Διαδραστική ομιλία για το βιβλίο για γονείς και παιδαγωγούς

Διαδραστική ομιλία για το βιβλίο για γονείς και παιδαγωγούς

«Ο Θησαυρός είναι βιβλία!! είπε ο Βιβλιοπόντικας όταν άνοιξε το σεντούκι». Αυτόν τον θησαυρό σας καλούμε να ανακαλύψουμε μαζί στα ράφια του βιβλιοπωλείου μας. Με συντροφιά μας την αγάπη για το παιδικό βιβλίο θα ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο του βιβλιου, θα μιλήσουμε για την σημασία της εικονογράφησης , θα γνωρίσουμε και θα πειραματιστούμε με ποίκιλες τεχνικές φιλαναγνωσιας. Γονείς και παιδαγωγοί θα συνυπάρξουμε δημιουργικά με σκοπό να ανακαλύψουμε την γνώση των βιβλίων και την χαρά της ανάγνωσης.

Επιμέλεια, Εύη Δημού,νηπιαγωγός, αφηγήτρια , εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων φιλαναγνωσίας.

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

15
Σεπ
2023

Η ζωή έξω από τη γη: πώς σχεδιάζεται ένας εξωγήινος

15-09-2023 7:00 pm -7:30 pm
Η ζωή έξω από τη γη: πώς σχεδιάζεται ένας εξωγήινος

Τι πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του προκειμένου να σχεδιάσει πετυχημένα έναν πειστικό εξωγήινο; Ποιες είναι οι ιδιότητες ζωής που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν γήινο και εξωγήινο οργανισμό; Ποια βιολογικά γνωρίσματα των ζωντανών οργανισμών πρέπει κανείς να καταλάβει για να σχεδιάσει φαντασμαγορική εξωγήινη ζωή; Σε αυτή την ομιλία η Δρ. Άννα Γιοράν, βιολόγος και aficionado της επιστημονικής φαντασίας, θα εξερευνήσει μαζί σας αυτά τα ερωτήματα μέσα από παραδείγματα της ανεξάντλητα μαγευτικής ζωής που καταλαμβάνει τον πλανήτη μας.


Η Δρ. Άννα Γιοράν σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία. Μετά το πέρας των διδακτορικών σπουδών της διετέλεσε σαν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Γερμανικό Κέντρο για Νευροεκφυλιστικές Νόσους (DZNE) στη Βόννη. Τώρα διεξάγει έρευνα σαν μεταδιδάκτορας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα. Την τελευταία δεκαετία δρα και σαν επιστημονικός σύμβουλος για την εταιρεία λογισμικού και μέσων SoundFellas που έχει τη βάση της στην Ελλάδα. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Δρ. Γιοράν στρέφονται γύρω από τον μεταβολισμό και την γήρανση και στον ελεύθερο χρόνο της μία από τις αγαπημένες της ασχολίες είναι να βλέπει ταινίες επιστημονικής φαντασίας και να παρατηρεί τις δημοφιλείς εξωγήινες μορφές.

15
Σεπ
2023

Ο Ήχος του Διαστήματος στα Μέσα Ψυχαγωγίας

15-09-2023 7:30 pm -8:00 pm
Ο Ήχος του Διαστήματος στα Μέσα Ψυχαγωγίας

Το διάστημα, οι φανταστικές τεχνολογίες του μέλλοντος, καθώς και οι εξωγήινοι και οι πλανήτες τους, είναι από τα αγαπημένα θέματα σε βιβλία, ζωγραφική, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, και άλλες μορφές έκφρασης και ψυχαγωγίας. Στα μέσα που τον περιέχουν, ο ήχος έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δίνει τον απαραίτητο ρεαλισμό που μεταφέρει το κοινό στο κέντρο της δράσης. Σε αυτή την ομιλία, ο Pan Athen, ιδρυτής της SoundFellas και δημιουργός του Echotopia, μέσα από διάσημα παραδείγματα, θα μας αναλύσει τους βασικούς τομείς στους οποίους ένας δημιουργός πρέπει να επικεντρωθεί στο ήχο, έτσι ώστε το δημιούργημα του να έχει αισθητική συνοχή με το σενάριο και το κοινό του να βυθιστεί σε μια μοναδική εμπειρία.

Ο Pan Athen είναι sound designer, επιχειρηματίας, και εκπαιδευτικός. Ασχολείται με την παραγωγή ήχου και την ανάπτυξη λογισμικού για πάνω από 30 χρόνια ενώ διδάσκει ήχο και δημιουργικά μέσα για πάνω από 22 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχει διευθύνει την παραγωγή ήχου για συγκροτήματα όπως οι On Thorns I Lay”, για βιντεοπαιχνίδια όπως το Darkfall Online”, και για ταινίες όπως το Short Fuse”, ενώ έχει διδάξει ήχο και δημιουργικά μέσα σε πάνω από 2000 σπουδαστές. Το 2011 ίδρυσε τη εταιρία SoundFellas στην Ελλάδα και, με την ομάδα του, έχει σχεδιάσει και παράγει ένα μεγάλο αριθμό συλλογών έτοιμων ήχων, το λογισμικό προσομοίωσης ηχείων για ποιοτικό έλεγχο βιντεοπαιχνιδιών SoundCheck for Unity”, την εφαρμογή σύνθεσης ηχοτοπίων για κινητές συσκευές DMDJ”, και την επαγγελματική εφαρμογή παραγωγής ηχοτοπίων Echotopia”.

15
Σεπ
2023

Μεγάλου μήκους ταινία animation «Perlimps»

15-09-2023 9:00 pm -11:00 pm
Μεγάλου μήκους ταινία animation «Perlimps»

Ο Claé και ο Bruó, δύο μυστικοί πράκτορες που εργάζονται για εχθρικά βασίλεια, στέλνονται στο Μαγεμένο Δάσος. Εκεί ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται στην ίδια αποστολή: Να σώσουν τους Perlimps από τους τρομερούς γίγαντες που έχουν περικυκλώσει το Δάσος.

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=K61RorJ9m00

 

 

16
Σεπ
2023

Η Αρχαιολογία του Σύμπαντος

16-09-2023 11:00 am -12:30 pm
Η Αρχαιολογία του Σύμπαντος

Από τι υλικό είναι φτιαγμένοι οι πλανήτες; Το ήξερες ότι κάθε πλανήτης έχει τον ήχο του, ή ότι ο ουρανός του Άρη είναι ροζ; Ποια είναι η γειτονιά μας στο σύμπαν; Πόσο απέχουν οι υπόλοιποι πλανήτες από τη γη; Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Αν βρίσκεις ενδιαφέρουσες αυτές τις ερωτησεις, που να δεις και να τις απαντήσεις!

 από το Archaeolab

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Λυπούμαστε, η εκδήλωση είναι πλέον γεμάτη και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία εγγραφή

16
Σεπ
2023

Σχεδιάζοντας Ρεαλιστικά Sci-Fi Ηχοτοπία με το Echotopia

16-09-2023 5:30 pm -7:00 pm
Σχεδιάζοντας Ρεαλιστικά Sci-Fi Ηχοτοπία με το Echotopia

Το ηχοτοπίο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία ήχου μιας σκηνής, μαζί με τον διάλογο, τα Foley, τα ειδικά ηχητικά εφέ, και τη μουσική επένδυση. Στην επιστημονική φαντασία, ο ήχος μας βοηθάει να ζωντανέψουμε μοναδικά περιβάλλοντα και χαρακτήρες, και να δημιουργήσουμε φανταστικούς νέους κόσμους. Σε αυτό το πρακτικό εργαστήρι, ο Pan Athen, ιδρυτής της SoundFellas και δημιουργός του Echotopia, θα διδάξει τις τεχνικές δημιουργίας ηχοτοπίων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες σχεδιαστές ήχου, με τη χρήση του Echotopia (soundfellas.com/software/echotopia/). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν φορητό υπολογιστή με λειτουργικό Windows και ακουστικά (πλήρεις τεχνικές απαιτήσεις στη σελίδα του Echotopia στο διαδίκτυο), ενώ θα τους δοθεί ειδική έκδοση του Echotopia για χρήση κατά το εργαστήρι. Στους παρευρισκόμενους θα δοθεί και κουπόνι αγοράς με έκπτωση για τη νέα έκδοσης του Echotopia μαζί με όλο το περιεχόμενο ήχου.

Ο Pan Athen είναι sound designer, επιχειρηματίας, και εκπαιδευτικός. Ασχολείται με την παραγωγή ήχου και την ανάπτυξη λογισμικού για πάνω από 30 χρόνια ενώ διδάσκει ήχο και δημιουργικά μέσα για πάνω από 22 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχει διευθύνει την παραγωγή ήχου για συγκροτήματα όπως οι On Thorns I Lay”, για βιντεοπαιχνίδια όπως το Darkfall Online”, και για ταινίες όπως το Short Fuse”, ενώ έχει διδάξει ήχο και δημιουργικά μέσα σε πάνω από 2000 σπουδαστές. Το 2011 ίδρυσε τη εταιρία SoundFellas στην Ελλάδα και, με την ομάδα του, έχει σχεδιάσει και παράγει ένα μεγάλο αριθμό συλλογών έτοιμων ήχων, το λογισμικό προσομοίωσης ηχείων για ποιοτικό έλεγχο βιντεοπαιχνιδιών SoundCheck for Unity”, την εφαρμογή σύνθεσης ηχοτοπίων για κινητές συσκευές DMDJ”, και την επαγγελματική εφαρμογή παραγωγής ηχοτοπίων Echotopia”.

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

16
Σεπ
2023

Συνέλευση των Άστρων eduLARP - παιδαγωγικό παιχνίδι ρόλων για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών

 Συνέλευση των Άστρων eduLARP - παιδαγωγικό παιχνίδι ρόλων για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών

Βρισκόμαστε στο 2078, όταν μια ομάδα ανθρώπων ξεκινά μια πρωτοπόρα αποστολή προς άγνωστους πλανήτες στο αχανές Διάστημα με το σύγχρονο διαστημοπλοιο "Θησέας Z" . Το πλήρωμα του αποτελείται από μια πολυποίκιλη ομάδα ανθρώπων και ανδροειδών- ρομπότ καθένα ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της αποστολής. Καθώς διασχίζουν το άγνωστο, η συνδυασμένη εμπειρία των Πιλότων, Μηχανικών, Επιστημόνων και Ανδροειδών - ρομπότ διασφαλίζει το ταξίδι του πλοίου, διαγράφοντας μια τροχιά ανακάλυψης, πρόκλησης και ενότητας. Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, μέσα από διαφορετικές οπτικές και ανάγκες,η ομάδα οργανώνεται σε μια συνέλευση, προσπαθώντας να βρει μια κοινή λύση.

Μέσα από αυτές τις συλλογικές αποφάσεις, οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις χαρές της συνδιαμόρφωσης και της κοινής συναίνεσης σε ένα μικρόκοσμο που αντανακλά την κοινωνία του σήμερα και του αύριο. Πρόκειται για μια διαδραστική περιπέτεια όπου οι νεαροί-ες  εξερευνητές-ριες του Διαστήματος αντιμετωπίζουν προκλήσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις που τους εισάγουν στο μοντέλο της σχολικής συνέλευσης, της άμεσης δημοκρατίας και της ενεργού συμμετοχής. Αυτό το βιωματικό παιχνίδι ρόλων συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης,  το δημόσιο λόγο και την ενσυναίσθηση.

Η εμπειρία του διαστήματος στην αίθουσα της Σαμπιονάρας αποτελεί ένα θέαμα από μόνη της. Με μια οθόνη 270 μοιρών, τα παιδιά περιβάλλονται από τον κόσμο, με πανοραμική οπτική γαλαξιών, αστεριών και πλανητών. Αυτός ο εικονικός κόσμος ενισχύει την περιπέτεια, εμβαθύνοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και την αφήγηση.

 Συντονιστές: Πολυνίκης Παπούλιας, Θένια Χατζή , Κυβέλη Κουκουδάκη

Οργάνωση: CretanQuest

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Λυπούμαστε, η εκδήλωση είναι πλέον γεμάτη και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία εγγραφή

16
Σεπ
2023

Καλύτερες Ταινίες 2023 - Βραβείο Κοινού

16-09-2023 9:00 pm -11:00 pm
Καλύτερες Ταινίες 2023 - Βραβείο Κοινού

Οι βραβευμένες ταινίες του Chaniartoon 2023 και η καθιερωμένη live ψηφοφορία για το βραβείο κοινού.

17
Σεπ
2023

Πέρα από τη Γη

17-09-2023 11:00 am -12:30 pm
Πέρα από τη Γη

Στο θεατρικό αυτό παιχνίδι τα παιδιά (ηλικίας 4-7 ετών) θα ταξιδέψουν στο διάστημα και θα εξερευνήσουν πλανήτες και αστέρια μέσα στην απίστευτη ελαφρότητα του Σύμπαντος, όπου το παιχνίδι παίρνει άλλη διάσταση και μπορείς στα αλήθεια να πετάξεις απ’ τη χαρά σου! «3,2,1… Εκτόξευσηηηη!»

με την Κυβέλλη Κουκουδάκη και την Θένια Χατζή

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Λυπούμαστε, η εκδήλωση είναι πλέον γεμάτη και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία εγγραφή

17
Σεπ
2023

Μικρού μήκους ταινία για παιδιά

17-09-2023 12:30 pm -2:00 pm
Μικρού μήκους ταινία για παιδιά

Mικρού μήκους ταινίες animation κατάλληλες για παιδιά (μερικές από τις ταινίες δεν έχουν καθόλου διαλόγους, ενώ άλλες έχουν αγγλικούς υπότιτλους)

17
Σεπ
2023

Συνέλευση των Άστρων eduLARP - παιδαγωγικό παιχνίδι ρόλων για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών

 Συνέλευση των Άστρων eduLARP - παιδαγωγικό παιχνίδι ρόλων για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών

Βρισκόμαστε στο 2078, όταν μια ομάδα ανθρώπων ξεκινά μια πρωτοπόρα αποστολή προς άγνωστους πλανήτες στο αχανές Διάστημα με το σύγχρονο διαστημοπλοιο "Θησέας Z" . Το πλήρωμα του αποτελείται από μια πολυποίκιλη ομάδα ανθρώπων και ανδροειδών- ρομπότ καθένα ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της αποστολής. Καθώς διασχίζουν το άγνωστο, η συνδυασμένη εμπειρία των Πιλότων, Μηχανικών, Επιστημόνων και Ανδροειδών - ρομπότ διασφαλίζει το ταξίδι του πλοίου, διαγράφοντας μια τροχιά ανακάλυψης, πρόκλησης και ενότητας. Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, μέσα από διαφορετικές οπτικές και ανάγκες,η ομάδα οργανώνεται σε μια συνέλευση, προσπαθώντας να βρει μια κοινή λύση.

Μέσα από αυτές τις συλλογικές αποφάσεις, οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις χαρές της συνδιαμόρφωσης και της κοινής συναίνεσης σε ένα μικρόκοσμο που αντανακλά την κοινωνία του σήμερα και του αύριο. Πρόκειται για μια διαδραστική περιπέτεια όπου οι νεαροί-ες  εξερευνητές-ριες του Διαστήματος αντιμετωπίζουν προκλήσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις που τους εισάγουν στο μοντέλο της σχολικής συνέλευσης, της άμεσης δημοκρατίας και της ενεργού συμμετοχής. Αυτό το βιωματικό παιχνίδι ρόλων συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης,  το δημόσιο λόγο και την ενσυναίσθηση.

Η εμπειρία του διαστήματος στην αίθουσα της Σαμπιονάρας αποτελεί ένα θέαμα από μόνη της. Με μια οθόνη 270 μοιρών, τα παιδιά περιβάλλονται από τον κόσμο, με πανοραμική οπτική γαλαξιών, αστεριών και πλανητών. Αυτός ο εικονικός κόσμος ενισχύει την περιπέτεια, εμβαθύνοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και την αφήγηση.

 

Συντονιστές: Πολυνίκης Παπούλιας, Θένια Χατζή , Κυβέλη Κουκουδάκη

Οργάνωση: CretanQuest

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

17
Σεπ
2023

Ντοκιμαντέρ για τον Αλτάν: Με λένε Αλτάν και φτιάχνω σκίτσα

17-09-2023 9:00 pm -11:00 pm
Ντοκιμαντέρ για τον Αλτάν: Με λένε Αλτάν και φτιάχνω σκίτσα

Μια ταινία για τον σπουδαίο Iταλό σχεδιαστή Francesco Tullio Altan. Μια ιστορία για τη ζωή και την καριέρα του, μέσα από τους χαρακτήρες του, όπως τους Pimpa και Cipputi, αλλά και με τη βοήθεια φίλων και συναδέλφων του, όπως οι Paolo Rumiz, Michele Serra, Vauro, Sergio Staino και Zerocalcare. Ξεκινώντας από την Aquileia, όπου ζει και εργάζεται, φτάνουμε στο «δικό του» Τορίνο.

18
Σεπ
2023

Εργαστήριο χαρακτικής

18-09-2023 12:00 pm -2:00 pm
Εργαστήριο χαρακτικής

Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε την ιστορία της χαρακτικής και τις αρχές της. Θα φτιάξουμε το δικό μας χαρακτικό σε λινέλαιο, με το οποίο θα κάνουμε διάφορες εκτυπώσεις με ειδικό μελάνι εκτύπωσης.

με τον Μάριο Ιωαννίδη

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Λυπούμαστε, η εκδήλωση είναι πλέον γεμάτη και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία εγγραφή

18
Σεπ
2023

International Short Animation films (μέρος 4ο)

18-09-2023 4:30 pm -9:00 pm
International Short Animation films (μέρος 4ο)

Μικρού μήκους ταινίες animation από όλο τον κόσμο

18
Σεπ
2023

International Student Short Animation films (μέρος 2ο)

International Student Short Animation films (μέρος 2ο)

Μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες animation από όλο τον κόσμο

19
Σεπ
2023

International Student Short Animation films (μέρος 3ο)

19-09-2023 5:00 pm -7:00 pm
International Student Short Animation films (μέρος 3ο)

Μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες animation από όλο τον κόσμο

19
Σεπ
2023

SquareSketch - Σκιαγραφώντας την ιδανική πλατεία μας

19-09-2023 6:00 pm -8:00 pm
 SquareSketch - Σκιαγραφώντας την ιδανική πλατεία μας

Αποτυπώνοντας το ατομικό στο δημόσιο, το πρώτο σε μια σειρά σεμιναρίων συμμετοχικής χαρτογράφησης που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τους νέους. Σε αυτό το εργαστήρι, οι συμμετέχοντες φαντάζονται την τέλεια πλατεία, επικεντρώνοντας στα στοιχεία και χαρακτηριστικά της. Μέσα από διαδραστικές εμπειρίες όπως "Το σπότ μου" θα εξερευνήσουν προσωπικές επιθυμίες για μια δημόσια πλατεία, και στο "Ενώνοντας τα κομμάτια", οι ομάδες θα σχεδιάσουν συνεργατικά τις ιδανικές τους πλατείες χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά. Περισσότερο από ένα απλό σχεδιασμό, αυτό το εργαστήριο είναι μια ευκαιρία για τους νέους να εκφράσουν αυτό που πραγματικά έχει σημασία για αυτούς στους κοινόχρηστους χώρους, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι ανάγκες και οι επιδιώξεις τους θα διαμορφώσουν το μέλλον των δημόσιων χώρων.

 

Συντονιστής: Πολυνίκης Παπούλιας

Οργάνωση: CYC

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

19
Σεπ
2023

International Short Animation films (μέρος 5ο)

International Short Animation films (μέρος 5ο)

Μικρού μήκους ταινίες animation από όλο τον κόσμο

20
Σεπ
2023

International Student Short Animation films (μέρος 4ο)

20-09-2023 5:00 pm -8:30 pm
International Student Short Animation films (μέρος 4ο)

Μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες animation από όλο τον κόσμο

20
Σεπ
2023

Αφηγήσεις Παραμυθιών

20-09-2023 8:00 pm -9:00 pm
Αφηγήσεις Παραμυθιών

Δήμητρα Βαλαβάνη, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Νίκος Μπλαζάκης, Στέλλα Ροζάκη, Δέσποινα Τζιάκη

Δέος προκαλούσαν πάντα τα μυστήρια του σύμπαντος στον άνθρωπο. Κι αυτός προκειμένου να τα εξηγήσει για να φοβάται λιγότερο, επινόησε ιστορίες και μύθους. Κι έτσι τις εποχές, που η γνώση για το σύμπαν παρουσίαζε κενά, η ανθρώπινη φαντασία ήταν εκεί για να τα καλύπτει. Πέντε παραμυθάδες, ξετυλίγουν τις ιστορίες τους κι αποκαλύπτουν τα μυστικά του ήλιου και του φεγγαριού! Ακολουθήστε τους!

20
Σεπ
2023

International Student Short Animation films (μέρος 4ο)

International Student Short Animation films (μέρος 4ο)

Μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες animation από όλο τον κόσμο

21
Σεπ
2023

Εργαστήριο Μεταγλώτισσης - Βρες τη φωνή

21-09-2023 4:00 pm -6:00 pm
Εργαστήριο Μεταγλώτισσης - Βρες τη φωνή

Μέσα από το εργαστήριο θα μάθουμε στη θεωρία αλλά και στην πράξη το πώς γίνεται επαγγελματικά η μεταγλώττιση κινουμένων σχεδίων. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δώσουν τη φωνή τους σε ένα μικρό απόσπασμα που θα επιλεχθεί από τον εισηγητή.

με τον Δημήτρη Σάρλο

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

21
Σεπ
2023

Ένας καινούριος πλανήτης! Πώς να φτιάξετε ένα space zine.

21-09-2023 6:00 pm -7:30 pm
Ένας καινούριος πλανήτης! Πώς να φτιάξετε ένα space zine.

Σε αυτό το εργαστήριο θα δημιουργήσουμε το δικό μας zine με θέμα το διάστημα, σε ένα φύλλο χαρτί. Το Zine είναι ένα μικρό κόμικ όπου μπορείτε να απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας και να μοιραστείτε την οπτική σας για τον κόσμο μέσα από την τέχνη σας. Φτιάχνοντας το Zine έχετε την ευκαιρία να πειραματιστείτε με διάφορες τεχνικές και να διασκεδάσετε. Σε αυτό το εργαστήριο θα σας καθοδηγήσετε από μια απλή τεχνική αναδίπλωσης ενός λευκού χαρτιού μέχρι το τελικό προϊόν.

 

με τις Alessia Gilli & Silvia Bessero - Alchemy of Pesto

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

21
Σεπ
2023

Ψηφιακό Πορτραιτο

21-09-2023 7:30 pm -9:00 pm
Ψηφιακό Πορτραιτο

Ένα workshop για όλους όσοι θέλουν να φτιάξουν ένα ψηφιακό πορτραίτο με την βοήθεια του Photoshop και όχι μόνο.

με τον Φίλιππο Ντεγίδη

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

21
Σεπ
2023

Κοσμοναύτης

21-09-2023 9:00 pm -10:00 pm
Κοσμοναύτης

με τον συγγραφέα Σπύρο Γιαννακόπουλο και τον Πολινίκη Παπούλια

Ο Μάνος Γρηγορίου θεωρεί πως η ζωή του είναι ανιαρή, ξυπνητήρι, δουλειά γραφείου, καταστάσεις με αριθμούς, χαρτούρα, κάθε μέρα τα ίδια. Η μόνη του διασκέδαση είναι η μανιώδης ανάγνωση βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Μέχρι που κυκλοφορεί το Κοσμοδρόμιο, ένα περιοδικό που θα τον βγάλει από την καθημερινότητά του και θα τον οδηγήσει σε μεγάλες συγκινήσεις. Ο Κοσμοναύτης είναι ένα βιβλίο για μικρές νίκες και καθημερινά κατορθώματα. Για το άγχος της δημιουργίας, για την αγωνία της συγγραφής, για τη χαρά της πρώτης δημοσίευσης. Και τελικά μια ιστορία αναζήτησης εαυτού με φόντο τα μεγάλα βιβλία της επιστημονικής φαντασίας.

22
Σεπ
2023

Artist Alley 2023

22-09-2023 12:00 pm - 24-09-2023 11:00 pm
Artist Alley 2023

STAND 00
Chaniartoon


STAND 01
1. Νεφέλη Μαρματάκη/Neffos
2. Jimmy Chris Agarai
3. Σπύρος Δρακάτος/Spiros Drakatos
4. Dianna Kenedy
5. Ειρήνη Αγγελίδου/Eirini Aggelidou
6. Γιάννης Ρουμπούλιας/Gianni
7. Περικλής Κουλιφέτης/Periklis Koulifetis
8. Κωνσταντίνα Κουκούλα-Άννα Μπαντούνου - Konveekou-Nanabbi


STAND 02

1. Στηβ Στιβάκτης/Stiv Stivakits
2. Μαρία Όλια Ντακογιάννη
Maria Olia Ntakogianni
3. Γιώργος Γανίδης/Giorgos Ganidis
4. Βίβιαν Τερζοπούλου/Akane Comix
5. Κωστής Κυριακάκης/Kostis Kiriakakis
6. Δημήτρης Πανταζής/Dimitris Pantazis
7. Ιάσωνας Μπολιεράκης/Iason Bolierakis
8. Σουλτάνα Ιλωρίδου/Soultana Iloridou


STAND 03
1. Τζοάννα Πουπάκη/Joanna Poupaki
2. Φίλιππος Ντεγίδης/Degphilip
3. Δανιήλ Γουδέλης/Daniel Goudelis
4. Βαγγέλης Μανούσακας/Vaggelis Manousakas
5. Χρήστος Καρακίτσος/Christos Karakitsos
6. Νικόλας Στεφαδούρος/Nikolas Stefadouros
7. Tasmar
8. Μάνος Κοτσιφάκης/Manos Kotsifakis


STAND 04
1. Κατερίνα Ντίνα/Katerina Ntina
2. Ζωή Νικολέτα Καραδημητρίου
Pencialki Paper Tales
3. Θανάστης Πετρόπουλος/Thanasis Petropoulos
4. Αντώνης Βαβαγιάννης/Antonis Vavagiannis
5-6. Σταύρος Κιουτσιούκης/Stavros Kioutsioukis
7. Κωνσταντίνος Φανταουσάκης/Konstantinos Fantaousakis
8. Louise Truc


STAND 05
1. Silvia Bessero
2. Alessia Gilli
3. Κώστας Δρακούλης/AOUA
4. Βασίλης Γέρκου/Vasilis Gerkou
5. Μάνος Λαγουβάρδος/Manos Lagouvardos
6. Ειρήνη Σκούρα/Eirini Skoura
7. Κανέλλος Cob/Kanellos Cob
8. Ανέστης Μαυρομάτης Παρασίδης / Αnestis Mavromatis Parasidis


STAND 06
1. Ιωσήφ Φαντέλ/Josef Fadel
2. Νίκος Καμπασελέ/Nikos Kabasele
3. Παναγιώτης Λιάκος/Panagiotis Liakos
4. Βασίλης Πατσουράκης/Vasilia Patsourakis
5. Έλλη Κικίδη/Elli Kikidi
6. Αριάδνη Τζουνάκου/Ariadni Tzounakou
7. Κάθυ Τσουρλάκη/Lilyrain
8. Jo


STAND 07
1. Ιάκωβος Βάης/Iakovos Vais
2. Κώστας Ζυγούρης/Zgur
3. Μαίρη Καλαμπανίκα/Mairi Kalampanika
4. Νίκος Μπράτος/Nikos Bratos
5. Ονίτα Κουτσουμάνη/Onita K Art
6. Χρύσα Σακελλαροπούλου/Chrysa Sakel
7-8. Σταύρος Δάμος/Stavros Damos


STAND 08
1. Μάρκος Ευλογημένος/Blessed Zines
2. Φώτης Τσελεπατιώτης/Fotis Tselepatiotis
3. Παύλος Πιτούλιας/Pavlos Pitoulias
4. Δημήτρης Αβραμόπουλος/AVRAM
5. Loudmouse Crew
6. Γραβριήλ Νύκταρης/Planitlla
7. Βαγγέλης Χατζιδάκης/Vangelis «Mr Phat» Chatzidakis
8. Διονυσία Δεδούση/Dionisia Dedousi


STAND 09
Εκδόσεις Μικρός Ήρως


STAND 10
Jemma Press


STAND 11
Comixadiko


STAND 12
ΜΑΜΟΥΘ KOMIΞ


STAND 13
Λέσχη Φίλων Κόμικ

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

22
Σεπ
2023

Δημιουργώντας Κόσμους για όλους

22-09-2023 2:00 pm -4:00 pm
Δημιουργώντας Κόσμους για όλους

Αυτό το masterclass στοχεύει στο να σας παράγει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτύχετε στη χρηματοδότηση των κόμικς σας μέσω του crowdfunding. Αν είστε καλλιτέχνης, συγγραφέας, εκδότης ή γενικά ασχολείστε με τη βιομηχανία των κόμικς, αυτό το masterclass σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των βασικών αρχών της επιτυχημένης χρηματοδότησης και πώς να τις εφαρμόσετε στον κόσμο των κόμικς.

με τους Loudmouse Crew

22
Σεπ
2023

Εξερεύνηση - πειραματισμός ιδέες και δημιουργία

22-09-2023 4:00 pm -5:00 pm
Εξερεύνηση - πειραματισμός ιδέες και δημιουργία

“Ε φίλε, θες να μάθεις να ζωγραφίζεις στο τάκα τάκα;” (pun intended). Ένα εργαστήρι ανοιχτό σε όλους, με σκοπό την εξερεύνηση της δημιουργικότητας και των απεριόριστων πιθανοτήτων “έξω από το κουτί”...

με την Τζοάννα Πουπάκη

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

22
Σεπ
2023

Καταχανάδες στο χαρτί

22-09-2023 5:00 pm -6:30 pm
Καταχανάδες στο χαρτί

Από την έρευνα στα προσχέδια και το τελικό rendering, θα εξετάσουμε κάθε στάδιο της δημιουργίας ενός φρικιαστικού πλάσματος. Στη συνέχεια θα ζωγραφίσουμε το δικό μας τερατάκι, χρησιμοποιώντας τους καταχανάδες (Κρητικούς βρυκόλακες) ως πηγή έμπνευσης.

με την Αριάδνη Τζουνάκου

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

22
Σεπ
2023

Luciano Gatto – παρουσίαση έκθεσης και τιμώμενου καλλιτέχνη

22-09-2023 6:00 pm -8:00 pm
Luciano Gatto – παρουσίαση έκθεσης και τιμώμενου καλλιτέχνη

Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης που αφιερώνεται στα 60 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας του μεγάλου Βενετού δημιουργού κόμικς με τους ήρωες του Disney, παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη. Ο Luciano Gatto θα παρουσιάσει την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ειδικά για τους Έλληνες θαυμαστές του που θα βρεθούν στα Χανιά για το 7ο Chaniartoon, ενώ θα συνομιλήσει με το κοινό και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Γιώργος Ζωιτάς, ενώ τη διερμηνεία από τα ιταλικά θα κάνει ζωντανά ο Γιάννης Ιατρού, ο οποίος επιμελήθηκε τη μεταφορά της έκθεσης από το Μουσείο WOW στο Μιλάνο της Ιταλίας. Στο τέλος της συζήτησης, ο μεγάλος Ιταλός σχεδιαστής κόμικς θα υπογράψει σε όσους επιθυμούν συλλεκτικά αντίγραφα του πρωτότυπου σχεδίου με άρωμα… Κρήτης, το οποίο φιλοτέχνησε ειδικά για την εκδήλωση και θα διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων κατά τις μέρες της εκδήλωσης.

22
Σεπ
2023

Στο άπειρο και μέχρι την τελευταία σελίδα

22-09-2023 6:30 pm -8:00 pm
Στο άπειρο και μέχρι την τελευταία σελίδα

Από τις πρώτες μέρες της έκδοσης τους τα κόμικς αποτελούν μέσο εκπαίδευσης και μάθησης. Το παρόν workshop εξερευνεί τη σειρά κόμικς της NASA, ASTROBIOLOGY και The Amazing Adventures of Astrobot ως μέσα εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης των παιδιών και των ενηλίκων για το διάστημα.

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

22
Σεπ
2023

Η επιστροφή της θύελλας

22-09-2023 8:00 pm -9:00 pm
Η επιστροφή της θύελλας

Παρουσίαση του νέου comic του Νίκου Καμπασελέ. Πρόκειται για ένα sci-fi κόμικ, που διαδραματίζεται σε ένα δυσοίωνο, βυζαντινού τύπου, εναλλακτικό μέλλον.

Με τον Νίκο Καμπασελέ

22
Σεπ
2023

Ο θησαυρός της Βαγίας

22-09-2023 9:00 pm -10:00 pm
Ο θησαυρός της Βαγίας

Παρουσίαση του κόμικ του Κανέλλου Cob «Ο θησαυρός της Βαγίας», μιας διασκευής του δημοφιλούς μυθιστόρηματος της Ζώρζ Σαρή. Μια παρέα παιδιών στις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Αίγινα θα μπουν σε περιπέτειες και θα ανακαλύψουν κρυμμένα μυστικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο...

Μια παρέα παιδιών περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Αίγινα. Εκεί τους επισκέπτεται μια οικογενειακή φίλη από τη Γαλλία, η οποία δουλεύει ως βοηθός ενός ψυχιάτρου στο Παρίσι. Αποστολή της είναι να ανακαλύψει κάποια στοιχεία που επαναλαμβάνει ένας Γερμανός ασθενής, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Λέξεις σκόρπιες που προσπαθούν τα παιδιά να ενώσουν για να βγάλουν νόημα. Ώσπου επισκέπτονται στη Βαγία την οικογένεια Χαλδαίου, στο σπίτι της οποίας έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Εκεί μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που οδηγεί τα παιδιά στις μέρες της γερμανικής κατοχής και σε μια αξέχαστη περιπέτεια…

Mε τον Κανέλλο Cob και τον Μανώλη Χατζηπαναγιώτου

23
Σεπ
2023

Σκιτσάροντας στυλιζαρισμένα πορτραίτα

23-09-2023 12:00 pm -2:00 pm
Σκιτσάροντας στυλιζαρισμένα πορτραίτα

Στο εργαστήρι αυτό θα εξερευνηθούν τα όρια του πορτραίτου. Από το σχεδιασμό περίεργων προσώπων στη σύνθεση κανονικών πορτραίτων...

με τον Κώστα Δρακούλη

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

23
Σεπ
2023

Έλα να φτιάξουμε μια ιστορία κόμικ

23-09-2023 12:00 pm -2:00 pm
Έλα να φτιάξουμε μια ιστορία κόμικ

Το διάστημα θα αποτελέσει την έμπνευση για τον σχεδιασμό ενός κόμικ τριών καρέ και ενός ταξιδιού στον κόσμο της δημιουργίας... Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 8 έως 13 χρονών.

με την Βίβιαν Τερζοπούλου

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Λυπούμαστε, η εκδήλωση είναι πλέον γεμάτη και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία εγγραφή

23
Σεπ
2023

Tasmar – Live Drawing Sessions

23-09-2023 3:00 pm -5:00 pm
Tasmar – Live Drawing Sessions

Η αλήθεια είναι πως η δουλειά του σκιτσογράφου / δημιουργού κόμικς είναι πολύ μοναχική. Περνάει ατελείωτες ώρες πάνω από το σχεδιαστήριο δημιουργώντας καιν ούργιες εικόνες και σελίδες. Γι’ αυτό και όταν του δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσει στο κοινό τον τρόπο που δουλεύει είναι κάτι που τον χαροποιεί. Κάπως έτσι, ο Tasmar θα σχεδιάσει live στα πλαίσια του Chaniartoon. Τα έργα που θα δημιουργηθούν θα κληρωθούν μεταξύ των παρευρισκόμενων στο live.

23
Σεπ
2023

ΑΙ Art – Δυνατότητες και Ανησυχίες

23-09-2023 3:00 pm -5:00 pm
ΑΙ Art – Δυνατότητες και Ανησυχίες

Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή τέχνης από κείμενο, δοκιμάζοντας το δημοφιλέστερο δωρεάν και ανοιχτού κώδικα μοντέλο (Stable Diffusion). Η χρήση του μοντέλου για την παραγωγή εικόνων θα επιτρέψει να αναδειχθούν και τα πολλαπλά ηθικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση αντίστοιχων εργαλείων.

με τον Παναγιώτη Λιάκο

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

23
Σεπ
2023

Διαμεσικότητα, διάδραση και πειραματισμός στο κόμικ

23-09-2023 5:00 pm -6:30 pm
Διαμεσικότητα, διάδραση και πειραματισμός στο κόμικ

Μέσα από την παρουσίαση του υβριδικού κόμικ “SENSTATION, ένα ταξίδι συναισθημάτων”, θα συζητηθεί μία προσέγγιση του κόμικ που συνδυάζει την αρχιτεκτονική, τη ψυχολογία και το αφηγηματικό παιχνίδι.

Με τις Τζοάννα Πουπάκη, Σαντιάννα Σταθοπούλου, Αλεξάνδρα Ταμιωλάκη

23
Σεπ
2023

Lucciano Gatto - Workshop

23-09-2023 5:00 pm -6:00 pm
Lucciano Gatto - Workshop

Ο Luciano Gatto, κορυφαίος Ιταλός δημιουργός χιουμοριστικών κόμικς, μοιράζεται την εμπειρία μίας μακρόχρονης καλλιτεχνικής πορείας περισσότερων από 60 ετών, με έμφαση στη δημιουργία πρωτότυπων χαρακτήρων και μικρόκοσμων που τους περιβάλλουν.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα ιταλικά με ζωντανή διερμηνεία στα ελληνικά.

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

23
Σεπ
2023

Παρουσίαση και συζήτηση με τον Valerio Held

23-09-2023 6:00 pm -7:00 pm
Παρουσίαση και συζήτηση με τον Valerio Held

Ο Valerio Held γεννήθηκε στη Βενετία το 1958. Έχοντας ολοκληρώσει καλλιτεχνικές σπουδές, ξεκίνησε την καριέρα του στο στούντιο του Luciano Gatto, πλάι στον οποίο μαθήτευσε για χρόνια. Αρχικά, ανέλαβε το διάτημα 1984-1986 το σχέδιο ιστοριών με τους ήρωες Fix & Foxi του Rolf Kauka, ενώ εκτελούσε και χρέη μελανωτή σε ιστορίες με τους ήρωες του Disney που σχεδίαζε ο Gatto. Το 1988, μαζί με τους άλλους μαθητές του Gatto, τον Maurizio Amendola και τον Sandro Del Conte, συνεργάστηκαν με τον Romano Scarpa για το μελάνωμα της σειράς των «Παπιολυμπιάδων» (Paperolimpiadi, αδημοσίευτη στα ελληνικά), μίας ιστορίας 250 σελίδων.

Το 1989 ανέλαβε την πρώτη του ανάθεση ως ολοκληρωμένου καλλιτέχνη, σχεδιάζοντας το σενάριο του Alessandro Sisti για την αδημοσίευτη στα ελληνικά ιστορία «Tip & Tap e il panin-emporio» («Ο Μόρτυ & ο Φρέντυ και το σαντουϊτσομάγαζο»). Έκτοτε, συνεργάζεται με την ιταλική Disney, έχοντας υπογράψει το σχέδιο εκατοντάδων ιστοριών, πολλές εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα, στα περιοδικά «Μίκυ Μάους», «Ντόναλντ», «Μίννι», «Αλμανάκο», «Κλασικά» και άλλα.

Εξ αυτών ξεχωρίζουν η σειρά με «Τα Παραλειπόμενα της Ιστορίας & Δόξας των Ντακ», δίνοντας με τον σεναριογράφο Giorgio Figus μία άτυπη συνέχεια στην γνωστή σειρά του Romano Scarpa, αλλά και η επιμονή του να επαναφέρει δευτερεύοντες ήρωες στο προσκήνιο, όπως με τη σειρά πέντε επεισοδίων με πρωταγωνιστή τον Ζιζάνη, τον ταραξία ανιψιό του Φέθρυ Ντακ, σε κείμενα του Gianfranco Cordara.

Η καλλιτεχνική του προσαρμοστικότητα του έχει επιτρέψει να χειρίζεται με άνεση το σύνολο του ντισνεϋκού καστ και τις ιδιαιτερότητες κάθε υποσύμπαντος, από τις κατασκοπικές κωμωδίες της «Π.Α.Π.Ι.» και τις αλλόκοτες αφηγήσεις των «Παρασκευών του Γκούφυ» μέχρι τις αρχαιολογικές περιπέτειες του Ινδιάνα Γκούφυ και τις ιστορίες υπερηρωικής δράσης του Φάντομ Ντακ.

Εκτός Disney, έχει συνεργαστεί με: RCS, Motta enciclopedia, Juvenilia, Haribo, Animazioni Arte, Gardaland, Prezzemolo, Bruno Mondadori Paravia, Klin deuil. Μαζί με τον σεναριογράφο Bruno Concina δημιούργησαν την οικογένεια «Duckis», ενώ συμμετείχε στον τόμο «L’ultima balata» αφιερωμένο στον μεγάλο καλλιτέχνη Hugo Pratt. Συμμετείχε επίσης στην έκθεση «Carl Barks l’uomo dei paperi» στη S. Margherita Ligura και στο ομότιτλο βιβλίο, αφιερωμένο στον μεγάλο Αμερικανό «Παπιάνθρωπο». Έλαβε μέρος με πρωτότυπα έργα του στην έκθεση για τα 290 χρόνια του ιστορικού καφέ «Florian» στη Βενετία, φιλοτεχνώντας και σχετικό επετειακό κόμικς κατόπιν αιτήματος του Florian.

Από τις 21 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, ο Valerio Held θα βρίσκεται στα Χανιά, συνοδεύοντας τον μέντορά του, Luciano Gatto, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς Chaniartoon που ανοίγει τις πόρτες του για έβδομη χρονιά, φιλοξενώντας έκθεση αφιερωμένη στα 60 χρόνια καλλιτεχνικής διαδρομής του τελευταίου. Το Σάββατο 23/09, μετά από μία σύντομη παρουσίαση της πορείας του, τόσο στο πλευρό του μεγάλου Ιταλού κομίστα, όσο και της προσωπικής του διαδρομής, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Ζωιτάς, ενώ την διερμηνεία από και προς τα ιταλικά θα κάνει ζωντανά ο Γιάννης Ιατρού.

23
Σεπ
2023

The New Cook Book

23-09-2023 6:30 pm -7:00 pm
The New Cook Book

Η παρουσίαση του έργου «The New Cook Book» από τον δημιουργό του Γιάννη Σταματίου περιλαμβάνει την προβολή των σελίδων του ηλεκτρονικού βιβλίου και το ξεφύλλισμα τους από το πρώτο ως το τελευταίο κεφάλαιο. Ο καλλιτέχνης συμμετέχει στην ροή των αλλαγών των εικόνων και των ήχων και αλληλεπιδρά με το έργο με πρόσθετα κείμενα και εκφράσεις.

23
Σεπ
2023

Όσα θέλατε να μάθετε για το επάγγελμα του σκιτσογράφου και ντρέπεστε να ρωτήσετε

23-09-2023 7:00 pm -8:00 pm
Όσα θέλατε να μάθετε για το επάγγελμα του σκιτσογράφου και ντρέπεστε να ρωτήσετε

Μια παρουσίαση επαγγελματικού (από-)προσανατολισμού από τον Ηλία Ταμπακέα.
Εκεί θα μάθετε…
…Σκίτσο*; Τι είναι αυτό
και τι σχέση έχει με τις εφαρμοσμένες τέχνες;
…τι δουλειές μπορεί να κάνει ένας Σκιτσογράφος*;
…τι ειδικότητες Σκιτσογράφων* υπάρχουν;
…πότε θα αντικατασταθούν οι Σκιτσογράφοι*
από ΑΙ Ρομπότ;
…Τι χρειάζεται & τι δεν χρειάζεται κανείς για να γίνει Σκιτσογράφος*;
…πως γίνεται κανείς Σκιτσογράφος*;
…τέλος: προς τι οι αστερίσκοι;
Στο τέλος μπορεί να γίνει συζήτηση και να απαντήσει ο Ηλίας σε ό,τι ερωτήσεις θέλετε.

23
Σεπ
2023

Παρουσίαση Francesca Ghermandi

23-09-2023 8:00 pm -9:00 pm
Παρουσίαση Francesca Ghermandi

Η Francesca Ghermandi γεννήθηκε στη Μπολόνια το 1964. Οι κωμικές ιστορίες και οι εικονογραφήσεις της έχουν δημοσιευτεί σε ιταλικά και ξένα περιοδικά από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα όπως: «Frigidaire», «Echo des Savanes», «Linus», «Zero Zero», «Il Manifesto» , «La Repubblica», «Internazionale» κ.α.. Έχει βραβευθεί ως η καλύτερη συγγραφέας στο Lucca Comics Festival, ενώ έχει δημιουργήσει πολλά κόμικς όπως τα Pasticca, Einaudi, The Wipeout, Fantagraphics Books, Hiawata Pete, Grenuord, Swamp Chronicles, Coconino Press.

με την Francesca Ghermandi και τον Γιάννη Μιχαηλίδη

23
Σεπ
2023

Η σημειωτική των Κόμικς

23-09-2023 9:00 pm -10:00 pm
Η σημειωτική των Κόμικς

Παρουσίαση του βιβλίου "Η σημειωτική των κόμικς"

με τους Daniele Barbieri, Γιάννης Κουκουλάς, Γιάννης Μιχαϊλίδης , Λευτέρης Σταυριανός

Η σημειωτική των κόμικς είναι ένα πεδίο το οποίο έχει εξετασθεί ελάχιστα. Αυτό το βιβλίο θέτει τις βάσεις της έρευνας, ξεκινώντας από τις κλασικές έννοιες της εκφοράς και της αφηγηματικότητας, για να συμπεριλάβει το ιδιαίτερο νόημα της αφήγησης μέσω των κόμικς. Το κάνει μέσα από τις αναλογίες και τις αντιπαραθέσεις που προκύπτουν από τη σύγκριση με τον κινηματογράφο και το μυθιστόρημα. Στη συνέχεια ερευνά τα γραφικά χαρακτηριστικά των κόμικς στην ιδιόμορφη αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται μεταξύ εικόνας και γραφής. Καταλήγει με τη δημιουργία του ρυθμού, τη διαχείριση της προσοχής του αναγνώστη και τις τεχνικές καθοδήγησης των αφηγηματικών εντάσεων, που ίσως είναι κοινές σε όλα τα αφηγηματικά είδη, αλλά παρ’ όλα αυτά αποδεικνύονται διαφορετικές ανά περίπτωση.Το βιβλίο ―που απευθύνεται σε επαρκείς αναγνώστες και ειδικούς―προσπαθεί να αντιμετωπίσει με έναν απλό τρόπο ιδιαιτέρως πολυσύνθετα προβλήματα, αντιπαραβάλλοντας μια θεωρία του κειμένου σε μορφή κόμικς με τις υπάρχουσες θεωρίες του κινηματογράφου, του μυθιστορήματος και του ποιητικού κειμένου.

Ο Ντανιέλε Μπαρμπιέρι είναι ένας από τους σημαντικότερους μελετητές των κόμικς στην Ιταλία. Σπούδασε φιλοσοφία και σημειωτική με καθηγητή τον Ουμπέρτο Έκο. Ως σημειολόγος, το αντικείμενό του είναι η οπτική επικοινωνία, επίσης όμως ασχολείται με την ποίηση και τη μουσική. Γύρω από αυτά τα θέματα έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 22 βιβλία και έχει γράψει περισσότερα από 400 άρθρα. Διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια, στο Πανεπιστήμιο ISIA του Ουρμπίνο και στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.

23
Σεπ
2023

Sketch Gaming

23-09-2023 10:00 pm -11:00 pm
Sketch Gaming

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο Νίκος Καμπασελέ, Θανάσης Πετρόπουλος και ο Σταύρος Κιουτσιούκης, σε ένα ξεχωριστό σκιτσογραφικό παιχνίδι, Live στην Πλατεία Κατεχάκη!

24
Σεπ
2023

Βασικές Αρχές Σεναρίου, Σκηνοθεσίας στον Κινηματογράφο

24-09-2023 12:00 pm -3:00 pm
Βασικές Αρχές Σεναρίου, Σκηνοθεσίας στον Κινηματογράφο

Το συγκεκριμένο Masterclass αναλύει βασικές αρχές Σεναρίου - Σκηνοθεσίας στον Κινηματογράφο, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή και στα κόμικ. Από το σενάριο και τη σύνθεση του χαρακτήρα στη σκηνοθεσία, τα πλάνα και το ντεκουπάζ.

Mε τον Χάρη Γιουλάτο και την Αναστασία Αντόνοβα

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

24
Σεπ
2023

Συνταγή για κόμικ... μόνο για παιδιά!

24-09-2023 12:00 pm -1:00 pm
Συνταγή για κόμικ... μόνο για παιδιά!

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα μάθουν τρόπους να φτιάξουν το δικό τους κόμικ, με τα πιο αγνά παρθένα υλικά (δηλαδή μολύβι, χαρτί, χρώματα κλπ.) και θα ταξιδέψουν με τους ήρωές τους στις ιστορίες τους...

με τον Νικόλα Στεφαδούρο

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Λυπούμαστε, η εκδήλωση είναι πλέον γεμάτη και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία εγγραφή

24
Σεπ
2023

Πώς να σχεδιάσεις κόμικς με τους ήρωες του Disney

24-09-2023 1:00 pm -2:00 pm
Πώς να σχεδιάσεις κόμικς με τους ήρωες του Disney

Συντονιστές: Valerio Held, Γιάννης Ιατρού

Θέλεις να μάθεις πώς να φτιάχνεις κόμικς με τους ήρωες του Disney; Ο Valerio Held, Ιταλός δημιουργός κόμικς με τους χαρακτήρες της Λιμνούπολης και του Μίκυ Σίτυ, θα μοιραστεί μαζί μας μερικά από τα μυστικά του επαγγέλματος, σχεδιάζοντας βήμα-βήμα μία σελίδα κόμικς και δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους επίδοξους καλλιτέχνες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα ιταλικά με ζωντανή διερμηνεία στα ελληνικά.

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

24
Σεπ
2023

Tasmar – Live Drawing Sessions

24-09-2023 3:00 pm -5:00 pm
Tasmar – Live Drawing Sessions

Η αλήθεια είναι πως η δουλειά του σκιτσογράφου / δημιουργού κόμικς είναι πολύ μοναχική. Περνάει ατελείωτες ώρες πάνω από το σχεδιαστήριο δημιουργώντας καιν ούργιες εικόνες και σελίδες. Γι’ αυτό και όταν του δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσει στο κοινό τον τρόπο που δουλεύει είναι κάτι που τον χαροποιεί. Κάπως έτσι, ο Tasmar θα σχεδιάσει live στα πλαίσια του Chaniartoon. Τα έργα που θα δημιουργηθούν θα κληρωθούν μεταξύ των παρευρισκόμενων στο live.

24
Σεπ
2023

Realm Weavers

24-09-2023 4:00 pm -6:00 pm
Realm Weavers

To Realm Weavers παρουσιάζει τα βήματα από την αρχική ιδέα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Με αφορμή τη δημιουργία του κόσμου του Dimday Red, του επερχόμενου επιτραπέζιου RPG, το workshop αφορά όσους θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους φανταστικό κόσμο έτοιμο να βιώσει κάθε είδους ιστορίες. Συγγραφική εμπειρία δεν είναι αναγκαία. Διάθεση για κοσμογονική δημιουργία (ή καταστροφή) είναι απαραίτητη!

με τον Σπύρο Δρακάτο

 

*H συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, μπορείτε να δωρίζετε γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου "Ορίζοντας".

Δεν αποδεχόμαστε πλέον εγγραφή για αυτή την εκδήλωση

24
Σεπ
2023

“Open Spaces” παρουσίαση

24-09-2023 5:00 pm -6:00 pm
“Open Spaces” παρουσίαση

Το Εργαστήριο Πολυμέσων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας σε συνεργασία με τον Κόμβο ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ παρουσιάζουν την έκθεση «Open Spaces» με τη συμμετοχή 10 φοιτητριών και φοιτητών της ΑΣΚΤ, μια έκθεση ενταγμένη στο Φεστιβάλ Chaniartoon με θέμα «Διάστημα». Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές δημιουργούν έργα με τα οποία συνθέτουν νέους δυνητικούς χώρους, ανοιχτούς στην παρέμβαση και την ερμηνεία και διαμορφώνουν «Open Spaces» συνύπαρξης και κοινής δράσης.

Επιμέλεια Ταξιάρχης Διαμαντόπουλος, Σταυρούλα Ζώη, Γιάννης Κουκουλάς

Συμμετέχουν οι φοιτητές: Νίκος Αθανασάκης, Διώνη Διώχνου, Λευτέρης Κοντοπόδης, Κατερίνα Κορρέ, Δημήτρης Μανταδάκης, Τριανταφυλλιά Ντουρούπη, Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, Άρτεμις Σαρτζετάκης, Γιάννης Σταματίου, Γιώργος Τσιάκος

24
Σεπ
2023

«Βαριά Κληρονομιά» ή Παραλλαγές και Φούγκα πάνω σε ένα Ποίημα του Γ.Σεφέρη

24-09-2023 6:00 pm -7:00 pm
«Βαριά Κληρονομιά» ή Παραλλαγές και Φούγκα πάνω σε ένα Ποίημα του Γ.Σεφέρη

7 διαφορετικά αντίτυπα της ίδιας ιστορίας με κοινό σενάριο και σχέδιο αλλά διαφορετικά χρώματα, γραμματοσειρά, μέγεθος σελίδας, σκηνοθεσία, όλα ώστε κάθε αντίτυπο να είναι μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας και μια διαφορετική αναγνωστική εμπειρία.

με τον Περικλή Κουλιφέτη

24
Σεπ
2023

Disney κόμικς και πολιτική ορθότητα

24-09-2023 6:00 pm -7:00 pm
Disney κόμικς και πολιτική ορθότητα

με τον Γιάννη Ιατρού

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του πολυεθνικού κολοσσού, The Walt Disney Company, να αναστείλει μεταξύ άλλων την αναδημοσίευση μερικών εκ των ιστοριών του θρυλικού δημιουργού κόμικς Don Rosa (Ο Βίος Και Η Πολιτεία Του Σκρουτζ Μακ Ντακ) στο πλαίσιο της ανανέωσης των πολιτικών της περί συμπερίληψης και διαφορετικότητας, εξετάζουμε την επίδραση της πολιτικής ορθότητας στην Τέχνη και στα κόμικς –με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παραγωγή ιστοριών με τους χαρακτήρες της Disney.

24
Σεπ
2023

Παρουσίαση της Joyce Farmer

24-09-2023 7:00 pm -8:00 pm
Παρουσίαση της Joyce Farmer

Η Αμερικανίδα δημιουργός κόμικς με την πλούσια, πρωτοπόρα, μακρά και σημαντική πορεία στο χώρο του κόμικς, μιλάει για όλα. Η Τζόϋς θα συζητήσει ευχαρίστως οποιαδήποτε αμφιλεγόμενα ζητήματα μετά ή και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

με την Joyce Farmer και τον Ηλία Ταμπακέα

24
Σεπ
2023

100 χρόνια Disney - The Quiz!

24-09-2023 8:00 pm -9:00 pm
100 χρόνια Disney - The Quiz!

με τον Γιώργο Ζωιτά

Πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την Disney; Σας περιμένουμε σε ένα επετειακό κουίζ αφιερωμένο σε 100 χρόνια μαγείας! Οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία κερδίσουν μοναδικά πρωτότυπα σχέδια των διεθνών προσκεκλημένων Luciano Gatto και Valerio Held!

24
Σεπ
2023

70 Χρόνια μικρός Ήρωας - Λεύκωμα

24-09-2023 9:00 pm -10:00 pm
70 Χρόνια μικρός Ήρωας - Λεύκωμα

Σπάνια ένα περιοδικό έχει σημαδέψει τόσο πολύ τις καρδιές και τις ψυχές των αναγνωστών του, όσο ο Μικρός Ήρως, που έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς από το 1953 έως και το 1968 με το ψευδώνυμο «Θάνος Αστρίτης» και διάνθισε με τα σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου. Το επετειακό αυτό λεύκωμα των 228 σελίδων αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μελέτη γύρω από το φαινόμενο Μικρός Ήρως με σπάνιο και αδημοσίευτο, αλλά και πολύτιμες πληροφορίες. Επιπλεόν, περιλαμβάνει 45 νέα σκίτσα Ελλήνων καλλιτεχνών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση για τα 70 χρόνια, αλλά και μία αδημοσίευτη πραγματική ιστορία του Θάνου Αστρίτη σε σχέδια του Βασίλη Γκογκτζιλά, που αποτελεί την αφετηρία αυτής της τεράστιας διαδρομής που λέγεται Μικρός Ήρως.

με τους Λεωκράτης Ανεμοδουράς, Γιάννης Κουκουλάς, Παναγιώτης Ορφανίδης, Μανώλης Πιμπλής

Please publish modules in offcanvas position.